Glavni projekat

Od čega se sastoji i koliko košta glavni projekat:

1. Izlazak na teren radi snimanja postojećeg stanja, uzimanje mera na licu mesta

Počinje se kompletnim premeravanjem postojećeg stanja prostora. Uzimanje svih potrebnih mera (visina, dužina, širina prostorija, dimenzije zidova, svih otvora…) radi izrade postojećeg stanja projekta. Po potrebi prostor se i fotografiše ako postoje specifični detalji.

Radi izrade ovog dela projekta, gde treba utvrditi tačne površine, dimenzije i detalje prostora, potrebno je da se izađe na teren i uzmu mere na licu mesta.

2. Postojeće stanje

Postojeće stanje jeste zatečeno stanje vašeg prostora (stana, kuće, lokala, kupatila…) sa postojećom namenom površina, pozicijom prostorija, zidova, prozora, vrata, struje, vode… Podložno je promenama, radi bolje organizacije samog prostora, novog dizajna, bolje funkcionalnosti ili zbog promene namena samog prostora.

Radi izrade ovog dela projekta, gde treba utvrditi tačne površine, dimenzije i detalje prostora, potrebno je da se izađe na teren i uzmu mere na licu mesta.

3. Ruši se zida se

Pre nego sto se počne sa izradom novoprojektovanog stanja, sagledava se mogućnost pomeranja, obziđivanja, nadziđivanja u samom enterijeru.

Ovim dajemo mogućnost da se pomeranjem pregradnih zidova dobije funkcionalniji prostor (poveća kvadratura prostorija ili smanji, pomere sobna vrata, proširi hodnik i sl.) u zavisnosti kakve su vaše potrebe i naravno koliko intervencija nam omogućava sam enterijer.

4. Novoprojektovano stanje

Nakon snimljenog i urađenog dela projekta zatečenog stanja kreće se u izradu novoprojektovanog stanja gde su utvrđeni navedeni delovi postojećeg stanja (tačne površine, dimenzije, sagledavaju se detalji), gde se utvrđuje kolike su intervencije u prostoru moguće.

Zatim se prelazi na izradu dela projekta koji sadrži novonastalu situaciju (nova namena površina, nove pozicije prostorija, zidova, vrata…) u vašem prostoru, gde arhitekta, imajući u vidu vaše potrebe i želje, kreira što funkcionalniji prostor.

5. Dispozicija nameštaja i namena prostorija

Ovaj deo projekta ne bi mogao biti urađen da nema novoprojektovanog stanja (nova namena površina, nove pozicije prostorija, zidova,vrata…) jer je to osnov za izradu dispozicije nameštaja i namene prostorija.

U ovoj fazi projektovanja arhitekta u osnovi raspoređuje nameštaj (sa preciznim opisima i dimenzijama) znajući tačno koja je namena svake prostorije i šta svaka od njih treba da sadrži. Jako važan deo projekta jer na osnovu njega se ulazi u razradu finalnog idejnog rešenja, koje će na kraju obuhvatiti celokupnu sliku vašeg prostora.

6. Preseci a-a, b-b, c-c, d-d

Preseci ili izgledi predstavljaju dvodimenzionalni prikaz prostora. Oni se prezentuju u varijantama poprečni i podužni. Ovim se sagledava prostor “sa strane”, tako da ovim rešavamo sve stvari koje ne možemo vizuelno doživeti u osnovi, kao na primer: vizualizaciju zidova, visinu samog prostora, rešavanje plafona, rasvete… Takođe i sam izgled nameštaja koji je detaljno opisan i dimenzionisan.

7. Obrada poda

Sastavni deo projektne dokumentacije gde se uz tačnu kvadraturu sa datim opisima ucrtava tip obloge poda koja će se koristiti u enterijeru (parket, pločice, mermer, brodski pod, epoksid…).

8. Obrada zidova

Sastavni deo projektne dokumentacije gde se uz tačnu kvadraturu sa datim opisima ucrtava tip obloge zida koja će se koristiti u enterijeru (akrilna boja, poludisperzija, pločice, zidna tehnika, gips…).

9. Obrada plafona

Sastavni deo projektne dokumentacije gde se uz tačnu kvadraturu sa datim opisima ucrtava tip obloge plafona koja će se koristiti u enterijeru (gips plafon, mineralni plafon, lamperija, akrilna boja, poludisperzija…). Ako je u pitanju spušten plafon dodaje se i izvođački deo projektne dokumentacije potrebne za izvođača.

10. Razvod struje

Kompletan izvođački deo projekta (jaka i slaba struja) koji podrazumeva tačnu poziciju rasvete na plafonu i zidu zajedno sa strujnim kolima, poziciju prekidača ili dimer prekidača i utičnica, sa detaljnim opisima i predlogom za odabir proizvođača i dizajna prekidača i utičnica.

11. Razvod vode

Kompletan izvođački deo projekta (vode i kanalizacije) koji podrazumeva tačnu poziciju razvoda vode (dovod i odvod) u kupatilu i kuhinji. U ovom koraku određuje se pozicija tuš kabine, sanitarija i slavina.

12. Obrada prostorija

U ovom delu projekta prezentuje se svaka prostorija zasebno, što podrazumeva njenu dispoziciju i namenu sa svim detaljima (nameštaj, rasveta, dekor…) i opisima, preseke (izglede) takođe sa svim detaljima i opisima.

13. Radionički crteži

Deo projekta koji se odnosi na elemente enterijera koji se prave po meri, kao sto je nameštaj (kuhinja, plakari, kreveti…) kao i detalji koje arhitekta smatra da su potrebni iz estetskih ili funkcionalnih razloga (oblaganje zidova, stepenista, stubova…). Prezentovano u tri projekcije sa kompletnim opisima korišćenih materijala.

14. 3D modeli

3D model ili perspektivni prikaz enterijera predstavlja finalnu vizualizaciju vašeg prostora. Kroz 3D modele (foto – realni prikaz) tačno se vidi kako će izgledati vaš novoprojektovani prostor (stan, kuća, lokal…). Ovde se prikazuje najreprezentativnija prostorija vašeg enterijera.

Ukoliko je u pitanju idejni projekat kuće to će na primer biti prikaz dnevnog boravka, spoljnjeg izgleda i kupatila. Ako je u pitanju samo jedna soba, kao što je dnevni boravak onda će to biti jedna soba prikazana iz tri ugla, gde u njemu vidimo kompletan nameštaj, boje zidova, obradu podova, rasvetu, dekor…

Isto bi bilo za idejni projekat kupatila. Ovim delom projekta arhitekta prezentuje završnu ideju novonastalog enterijera.

15. Index

Kompletan sadržaj sa opisima korišćenog nameštaja, rasvete, sanitarija… u novoprojektovanom enterijeru sa fotografijama, cenama i dobavljačima.

Cena glavnog projekta: Preporučena cena po kvadratu je 40 €/m² za ceo stan, za kupatilo ili delove stana preporučena cena je 100 €/m², dok je velike objekte oko 20 €/m²